21 de gener, 2008

IU APROVA AMB CONSENS EL SEU ESBORRANY DE PROGRAMA, ELS SEUS CAPS DE LLISTA I LES SEVES COALICIONS PER A LES GENERALS

El Consejo Político Federal d’Izquierda Unida ha aprovat avui els caps de llista de la coalició en les diverses circumspcricions per a les eleccions generals, amb 141 vots a favor, 7 en contra i 7 abstencions. També ha donat el vist-i-plau a les coalicions conformades al País Valencià, Balears, Astúries, Extremadura i s’ha donat compte de la coalició entre EUiA i ICV. Les coalicions han rebut el suport de 143 vots, 5 en contra i 3 abstencions, i s’ha deixat de termini fins el dimarts l’acord a Euskadi entre Ezker Batua i Aralar. Un altre dels punts que s’han sotmès a votació ha estat l’esborrany del programa electoral.
Caps de llista
Com ja s’havia acordat, Gaspar Llamazares encapçala la llista de Madrid com a candidat a la presidència del govern central. A Andalusia, els caps de llista seran Manuel del Pino (Almeria), José Antonio Barroso (Cadis), Manuel López (Còrdova), María José Beiras (Huelva), Manuel Pegalajar (Jaén), Eduardo Zorrilla (Màlaga), Sebastián Martín Recio (Sevilla) i Manuel Morales García (Granada). Per Aragó, seran Patricia Luqín (Saragossa), Miguel Aso (Osca) i Ana Cristina Pérez García (Terol); mentre que a Astúries lidera la proposta d’IU Laura González.
Por la seva banda, Marisol Ramírez serà cap de llista per Balears, Ramon Trujillo Morales per Santa Cruz de Tenerife i Javier Doreste Zamora per Les Palmas. A Castella i Lleó els candidats seran Guillermo Murias (Lleó), Jesús Santos (Salamanca), Vicente Fernández Pérez (Palència), Laura Domnina Rivera (Zamora), Juan José Catalina Martín (Sòria), Juan Peña Ruíz (Valladolid), Angel Miguel Martínez Martínez (Burgos) i Sara Dobal Pérez (Ávila). A Segòvia les llistes estan acordades però encara no han estat ratificades.
A Castella-La Manxa els caps de llista seran Luis Ángel Aguilar Montero (Albacete), Andrés Carmona Campo (Ciudad Real), Carolina Rey Álvaro (Conca), José Luis Maximiliano Romo (Guadalajara) i l’alcalde de Seseña, Manuel Fuentes Revuelta, per Toledo. Julio Alejandre Calviño serà el candidat d’IU per IU a Badajoz, mentre que Joaquín Paredes ho serà per Càceres. Per Cantàbria hi va Jorge Crespo.
A Euskadi, Jon Sustatxa encapçalarà la llista de la coalició a Viscaia, José Miguel Fernández López de Uralde a Àlava i Isabel López Aulestia a Guipúscoa. El candidat d’IU al Congrès per Múrcia serà Joaquín Dolera López. Galícia, La Rioja, Ceuta, Melilla i Navarra es troben en la mateixa situació que a Segòvia, amb les llistes consensuades però pendents de ratificació definitiva.
Pel que fa a la candidatura del País Valencià, la direcció d’IU ha acceptat finalment la proposta de la direcció d’EUPV, que haurà de complir una sèrie de condicions abans de 48 hores. Per tant els candidats seran Antonio Montalbán (València), Miguel Ángel Pavón (Alacant) i Concha Amorós (Castelló). Les condicions a complir són la retirada del representant que ha nomenat la direcció d’EUPV davant la Junta Electoral Central i garantir les condicions jurídiques legals i econòmiques que permetin vincular els vots a la comunitat al projecte d’IU.
Programa electoral
En la seva intervenció, el coordinador del programa electoral, Pedro Chaves, ha exposat que, tenint en compte com ha arribat IU fins aquest Consejo, al final s’ha produït una solució “miraculosa” entorn el programa, per la qual cosa ha afirmat que tots s’haurien de sentir satisfets. Així mateix, ha destacat “la important capacitat de diàleg i acord” de la coalició.
Segons Chavaes, IU surt a la societat “marcant amb precisió” el seu territori polític, “clarament diferenciable de les altres forces”. “Ni tant sols som l’esquerra d’una altra esquerra, sinó l’esquerra alternativa, una proposta original, i ens sustentem en una capacitat de proposta programàtica. Aquest programa està en l’espai de l’esquerra alternativa i no en cap altre lloc, i d’alguna manera hauria d’ajudar a posar de manifest l’acord en un espectre de moviments socials de tot tipus”, ha argumentat.